Club Advies
Met de grote verscheidenheid aan clubs die op de markt worden aangeboden, de verschillende materialen die worden gebruikt voor de clubhoofden, de vele soorten flex die in de shafts te krijgen zijn, loft`s en lies en de enorme prijsverschillen in de modellen, kan het zoeken naar die �ne voor u perfecte club een aardige opgave zijn. Zelfs de meest geoefende golfer zal flink zijn of haar best moeten doen in het overweldigende aanbod.

In dit deel van onze site leggen wij de basis van clubdesign aan u uit, geven wij u tips en helpen wij u te bepalen welk soort club het beste aansluit bij uw persoonlijke speelstijl zodat u optimaal rendement uit uw aankoop zult halen, en dus plezier in uw spel!
Ijzers
Clubhoofd – Blade of Cavity back
De ijzers die tegenwoordig op de markt te krijgen vallen grofweg uiteen in twee types: de blades en de cavity backs.
Blades zijn clubs met een smal bladhoofd, solide uitgevoerd en zonder uitholling in de rug. Het meeste gewicht bevindt zich onder in het blad wat voor goede spelers een optimaal gevoel geeft op het moment dat de bal het blad raakt. Waarschijnlijk heeft u ook wel eens de naam muscle backs gehoord. Dit zijn eveneens blades, maar met een extra laag zwaartepunt. De sweetspot is bijzonder klein. Blades hebben, wanneer u ermee om kunt gaan, een waanzinnige feel. Maar voor het zover is.... U kunt er vanuit gaan dat deze clubs bedoelt zijn voor zeer lage handicappers en professionele tourspelers.
Cavity Backs zijn clubs met een brede bladomtrek en een uitholling (cavity) op de rug van de club. Het gewicht is dus verdeeld over de uiteinden van het blad en dit zorgt voor een veel grotere sweetpsot. Dit betekent voor u dat ballen die iets buiten het middelpunt van het blad worden geraakt in veel gevallen tóch in de goede richting zullen vertrekken. Deze wijze van gewichtsverdeling gaat weliswaar iets ten koste van de `feel`, waarschijnlijk zal de gemiddelde golfer hier weinig van merken. Ook op de tour vind u tegenwoordig veel spelers die met cavity backs hun rondes spelen, want vergevingsgezindheid is niet alleen voor amateurs een prettige eigenschap!
Er zijn fabrikanten die clubs aanbieden die een combinatie zijn van blades en cavity backs. Zij zoeken hierbij naar een gewichtsverdeling die de karakteristieke eigenschappen van beide soorten clubs verenigt. Als vuistregel kunt u aanhouden: hoe meer gewicht onder in de club hoe meer feel, en hoe meer cavity hoe meer vergevingsgezindheid en controle u zult hebben.
Feel
Als spelers het hebben over de `feel` van ijzers hebben zij het over de mate waarin de club hen feedback geeft over de wijze waarop zij de bal hebben geslagen, direct na het moment waarop het blad de bal heeft geraakt. Door dit gevoel weten zij precies wanneer zij de bal exact in het centrum van het blad hebben geraakt en als dat niet zo is gebruiken zij dit om hun swing te perfectioneren zodat zij niet dezelfde `fout` nog eens maken. Voor de meeste van ons is het gevoel echter goed genoeg als de bal daar terecht komt waar wij hem graag willen hebben, ook als de bal buiten het centrum van de club (off centre) wordt geraakt. Een combinatie wordt door de betere spelers vaak als erg prettig gezien.
Geperst of gegoten ijzers
Golfclubs kunnen op twee manieren worden gefabriceerd: door het metaal te gieten of door het te persen. Bij gieten wordt gesmolten metaal in een mal `gegoten` om zo het clubhoofd te produceren. In het Engels worden deze clubs aangeduid als casted irons. Bij persen wordt een stuk halfzacht, heet metaal in de vorm van het clubhoofd `geperst` of in model geslagen. Deze clubs zijn beter bekend als de forged irons. Persen is een veel arbeidsintensievere productiemethode en dat is de reden dat deze clubs vaak een stuk kostbaarder zijn. Omdat het staal dat bij persen wordt gebruikt een stuk zachter is (dit staal heeft een hoger carbon gehalte) vinden veel spelers dat geperste ijzers een optimale feel geven aan de club.
Shafts voor ijzers
Welk type shaft voor u het prettigst is hangt voornamelijk af van uw swingsnelheid. Traditioneel goldt het volgende: heeft u een hoge swingsnelheid dan zult u met ijzers de grootste afstand en precisie bereiken. Heeft u een lage swingsnelheid, dan zult u de meeste controle hebben en verder slaan met graphite shafts. Echter, de graphite technlogieën hebben zich zo goed ontwikkeld dat het tegenwoordig vooral aankomt op de feel van de shaft, dus de wijze waarop de feel van het blad naar de handen wordt overgebracht. Om deze reden speelt bijna iedere tourspeler met ijzeren shafts. Een voordeel van graphite is dat ze een stuk lichter zijn en dat is voor veel vrouwelijke en oudere spelers een uitstekende eigenschap. Graphite shafts zijn over het algemeen zo`n tien tot twintig procent duurder dan hun ijzeren broertjes. Voor de flex in shafts van ijzers geldt hetzelfde als voor shafts van woods. Zie flex
Lie
Onder lie wordt verstaan de hoek waarop de club, of eigenlijk het clubblad zich verhoudt ten opzicht van de grond op het moment van raken van de bal. De meeste clubs worden zo geproduceerd en verkocht dat bij een speler met gemiddelde lengte en een gemiddelde stand en swing het clubblad evenwijdig is aan de grond op het moment van het raken van de bal. Logischerwijs gaat, als zo iemand zo slaat, de bal keurig rechtuit. Bent u een stuk langer of korter dan normaal of heeft u een erg steile of juist vlakke swing? Dan kan het zijn dat het blad op het moment van raken niet evenwijdig is aan grond en dit zorgt ervoor dat het blad zich opent of juist sluit. Staat het uiteinde van het blad te hoog, dan zal de bal naar links neigen. Staat de hiel van het blad te hoog, dan zal de bal een afwijkende vlucht naar rechts nemen. Een professionele golffitter kan hierbij snel uitkomst bieden en dit is niet al te kostbaar. De meeste spelers zullen het echter prima kunnen vinden met clubs met een standaard lie.
Woods
Clubhoofd
Clubhoofden van drivers en fairwaywoods worden in twee varianten verkocht: staal en titanium. Staal zorgt voor een degelijk, maar ietwat moeilijk hanteerbaar clubhoofd. Titanium stelt de fabrikanten in staat grotere clubhoofden te produceren met grotere sweetspots voor een optimale controle en vergevingsgezindheid. Deze clubhoofden zijn te verkrijgen in verschillende groottes en dit wordt aangeduid door de zogenaamde kopinhoud. Deze inhoud staat voor het aantal cc`s dat het hoofd bevat en zij beginnen voor drivers bij ongeveer 200cc en kunnen oplopen tot wel 450cc. De grootte van de kopinhoud hóeft niets te zeggen over de grootte van de sweetspot maar het is wel een redelijke indicator: hoe groter de kop, hoe groter de sweetspot en dus de controle. Er wordt nog volop gediscussieerd over het nut van de alsmaar groter wordende clubhoofden, maar als amateurgolfer zit u met een kop tussen de 250 en 400cc absoluut aan de goede kant. Wel is reeds aangetoond dat clubs met een hoofd groter dan 450cc geen extra effect meer hebben omdat deze aanzienlijk aan controle moeten inleveren door een groot verlies aan aerodynamiek tijdens de swing. Interessanter is het om te kijken naar het trampoline effect wat de kop genereert op het moment van impact. Hoe sterker dit effect is, hoe verder u uiteraard zult slaan. De EGA heeft aan dit effect voor officiele wedstrijden wel een maximum gesteld. Let hierop, want deze regelgeving wordt op korte termijn ook ingevoerd voor u, als u bijvoorbeeld in de regionale NGF competitie speelt. Speelt u geen wedstrijden: go for it.
Als het gaat om drivers raden wij u absoluut aan een club aan te schaffen met een titanium clubhoofd. Dat wil zeggen, als uw budget dit toelaat. Ook stalen drivers zijn op de tour veel gebruikt en hebben zich ruimschoots bewezen. U zult er een ruime afstand mee slaan maar u zult moeten werken aan de controle. Als het echter gaat om fairwaywoods lopen de meningen over welke soort het best speelbaar is sterk uiteen. Omdat titanium clubhoofden groter zijn slaan ze weliswaar geweldig vanaf de tee, maar vanaf de fairway of uit de rough vinden sommige spelers ze een stuk lastiger te hanteren.
Shaft
Als het gaat om wat het beste is materiaal is voor de shaft van zowel uw driver als uw fairwaywoods kunnen wij kort zijn: graphite. Graphite is lichter, slaat verder, geeft uitstekende demping van vibraties en is bijzonder accuraat. De enige speler die nog heel soms met stalen shafts speelt, omdat hij met zijn fenomenale swingsnelheid vind dat staal hem een fractie meer feel geeft, is Tiger Woods... Staal wordt op nieuwe woods vaak nog alleen op bestelling of als speciale optie geleverd.
Flex
De verschillende soorten flexibiliteit waarin de shafts van woods (en van ijzers) worden geleverd vallen in drie catagorieën uiteen. De hieronder gegeven karakteristieken en aanbevelingen gelden voor de meeste spelers zowel voor hun ijzers als voor hun woods. Wel is het zo dat bijvoorbeeld de regular flex van de ene fabrikant iets stijver of iets flexibeler is dan de regular flex van de andere fabrikant. Hier is het dus zeker de moeite waard om uit te vinden (door gewoonweg te proberen) welke het beste past bij úw swing. Onderschat niet het grote belang van de juiste shaft: kies de goede en u zult er lang en veel plezier van hebben. In het algemeen kunnen wij u het volgende als leidraad geven:
Light flex is bedoeld voor spelers met een lagere swingsnelheid die geen tweehonderd meter met hun driver slaan. Op het moment dat het clubhoofd tijdens de swing door de bal heen gaat kan de grote flexibiliteit in deze shafts haar net dat extra beetje snelheid geven waardoor u afstand zult winnen. Voor spelers met een krachtige swing en een hoge swingsnelheid zullen deze shafts instabiel aanvoelen.
Regular flex is bij uitstek geschikt voor de gemiddelde golfer. En dat zijn de meeste van ons. Gebruikt u een shaft die te flexibel of te stijf is, dan zal het clubblad iets geopend of juist gesloten zijn op het moment dat deze door de bal gaat waardoor de bal tijdens de vlucht een niet bedoelde curve zal nemen. Een regular shaft is perfect voor spelers met een gemiddelde swingsnelheid waardoor u optimale controle zult ervaren en maximale afstand zult slaan.
Stiff flex zoals u waarschijnlijk al begrijpt, is uitsluitend voor spelers met een sterke swing en een een hoge swingsnelheid. Wij hebben het hier dus over de zeer ervaren spelers en professionals voor wie shafts met een regular flex te weinig accuratesse bieden.
Loft
Onder loft wordt de hoek verstaan waarop het slagvlak zich verhoudt tot de loodlijn van het grondoppervlak, zoals aangegeven in de afbeelding en wordt uitgedrukt in aantal graden. In tegenstelling tot ijzeren clubs, waarbij de lofts van de verschillende clubs min of meer vaststaat heeft u bij woods de keuze uit verschillende lofts. Voor zowel ijzers als woods geldt hetzelfde principe: hoe meer loft hoe hoger de balvlucht maar hoe minder de afstand en hoe minder loft hoe lager de balvlucht, maar u zult verder slaan. Voor woods geldt echter ook dat met hoe minder loft u slaat, hoe meer spin u de bal zult meegeven. Dit is uitstekend voor geoefende spelers met een hoge swingsnelheid, maar heeft u moeite met het slaan van een rechte drive, gebruik dan een wood met meer loft. Een tip waarvan u het resultaat direct zult terug zien in uw spel. Lofts in drivers varieren grofweg tussen 7 en 12 graden en voor 80% van de amateurgolfers is het aan te bevelen een loft te kiezen tussen de 9 en 11 graden. In onderstaande tabel vind u een beknopt overzicht van alle verkrijgbare lofts en hun specifieke eigenschappen.
Loft Wood Eigenschappen
7 -9 1+ Sterke driver met weinig loft. Geeft een lage balvlucht, veel afstand maar ook veel spin. Voor spelers met een krachtige swing die geen moeite hebben de bal omhoog te krijgen.
9 -11 1 Gemiddelde driver voor de gemiddelde speler. De bal krijgt makkelijk hoogte en niet te veel spin. Voor degelijke tee shots.
11 -12 2+ Driver met veel loft. Spelers met een lagere swingsnelheid halen hiermee de grootste afstand.
12 -13 2 Tussen een driver en een 3 wood, ook wel fairwaydriver genoemd. Ook als driver te gebruiken voor spelers met lage swingsnelheid.
13 -14 3+ Sterke 3 wood. Minder loft dan een normale 3 en dus: lagere balvlucht, meer afstand en meer spin. Een 3 voor geoefende spelers.
14 -16 3 Typische 3 wood voor de gemiddelde speler. Degelijke balvlucht en spin is goed controleerbaar.
16 -17 4+ Stevige 4 of een makkelijke 3 wood.
17 -18 4 Gemiddelde 4 wood. Goed hanteerbaar met een vrij hoge balvlucht.
18 -19 5+ Sterke 5 wood, goed hanteerbaar vanaf de fairway.
19 -21 5 Normale 5 wood. Geeft een degelijke, hoge balvlucht en voldoende afstand. Ook goed hanteerbaar vanuit lichte rough.
23 -24 7+ 7 wood met weinig loft. Voor spelers met een sterke swing, geeft een lagere balvlucht dan een echte 7.
24 -26 7 Typische 7 wood. Geeft een fijne hoge balvlucht en is prima hanteerbaar, ook vanuit de rough. Wordt ook gebrukt in plaats van een lang ijzer.
26 -29 9 Wood met veel loft. Ideaal vanuit de rough of zelfs fairwaybunker. Makkelijk te hanteren goed te gebruiken in plaats van de lange ijzers.
Bel ons nu voor clubadvies:
0297-269874
Opening Times
Zaterdag: 10.00 tot 15.00
Zondag: Gesloten
Maandag: Gesloten
Dinsdag: 11.00 tot 16.00
Woensdag: 11.00 tot 16.00
Donderdag: 11.00 tot 16.00
Vrijdag: 10.00 tot 15.00
Het Magazijn Contact Over ons Clubadvies Conitiegids Golfclubs verkopen Terms (Returns and Delivery) Privacy Policy